Σάββατο 2 Μαΐου 2009

ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Πολλές φορές έχουμε κάποιες ερωτήσεις που φαίνονται "απίθανες" ,έτσι όταν βρίσκω τις απαντήσεις σε κάποια βιβλία τις μαζεύω φτιάχνοντας μία συλλογή .Αποφάσισα να γράψω κάποιες από αυτές ,πιστεύοντας πως μπορεί να φανούν χρήσιμες .

ερωτ. ΓΙΑΤΙ πρέπει να τοποθετούμε τα αυγά με τη μύτη προς τα κάτω?
Γιατί διατηρούνται φρέσκα περισσότερο καιρό. Ένα αυγό παραμένει φρέσκο όταν ο κρόκος βρίσκεται περίπου στο κέντρο του και περιβάλλεται από το ασπράδι,που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.Αυτό που ισορροπεί τον κρόκο στο κέντρο είναι δύο νεύρα ,το πιο ισχυρό βρίσκεται στη κάτω άκρη του αυγού και το μικρό στη μύτη του.
Τοποθετώντας ,λοιπόν ,τα αυγά με τη μύτη προς τα κάτω το ισχυρό νεύρο συγκρατεί το βάρος του κρόκου.

ερωτ. ΓΙΑΤΙ επιπλέουν τα παγάκια στο νερό?
Τα παγάκια επιπλέουν γιατί τα μόρια του νερού σε στερεά μορφή διαστέλλονται και καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο. Ο πάγος δηλαδή είναι ελαφρύτερος από το νερό , γι' αυτό και επιπλέει.

ερωτ. ΓΙΑΤΙ πονάνε οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός?
Οι ορθοπεδικοί παραδέχονται ότι η σχέση ανάμεσα στις αλλαγές του καιρού και στους πόνους στις αρθρώσεις δεν βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας. Oι αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις, γιατί επηρεάζουν την κατανομή των υγρών στούς ιστούς του σώματος. Ακόμη και μία μικρή αλλαγή στη βαρομετρική πίεση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά του υγρού των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και την εμφάνιση του πόνου. Έτσι ,κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός και μεταβάλλεται η βαρομετρική πίεση, το αρθρικό υγρό κάνει την άρθρωση να πρήζεται και να πονάει. Οι περιοχές στις οποίες παρουσιάζονται πιο συχνά τέτοιοι πόνοι είναι τα γόνατα, οι ώμοι,τα δάκτυλα και τα ισχία.

ερωτ. Γιατί " στεγνώνει " ο λαιμός μας κάθε φορά που είμαστε νευρικοί?
Ο "στεγνός" λαιμός είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που αισθανόμαστε νευρικότητα και έντονη ανησυχία. Αυτό είναι αποτέλεσμα δραστηριοποίησης του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Τα νεύρα ενεργοποιούνται επιλεκτικά, ανάλογα με το ερέθισμα που δέχονται. Επειδή η λήψη τροφής σε στιγμές έντονης νευρικότητας δεν θεωρείται σημαντική από τον οργανισμό , τα νεύρα του στόματος που ελέγχουν τους σιελογόνους αδένες υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή σάλιου και να μας δημιουργείται η αίσθηση του στεγνού λαιμού.

ερωτ. Γιατί οι άνδρες έχουν το "Μήλο του Αδάμ"?
Η ανάπτυξη του λάρυγγα, όπως και πολλών άλλων οργάνων του σώματος, επηρεάζεται από τις ορμονικές εκκρίσεις. Στην περίπτωση των ανδρών, οι ορμόνες προκαλούν την αυξημένη ανάπτυξη του λάρυγγα. Το χαρακτηριστικό λοιπόν "μήλο του Αδάμ" προκύπτει από τη φυσική προσπάθεια του οργανισμού να δημιουργήσει το χώρο που θα "φιλοξενήσει" τον μεγαλύτερο -από το προβλεπόμενο μέγεθος - λάρυγγα.

ερωτ. Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας ?
Το βλεφάρισμα είναι ένας φυσικός προστατευτικός μηχανισμός των ματιών. Καθώς ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα η εσωτερική επιφάνεια των ματιών "βρέχεται" με δάκρυα, τα οποία είναι απαραίτητα τόσο για να διατηρούνται τα μάτια υγρά όσο και για να απομακρύνουν τις σκόνες και να τα καθαρίζουν. Οι περισσότεροι από εμάς βλεφαρίζουμε περίπου δεκαπέντε φορές το λεπτό ,αν και στο χρόνο αυτό η μία φορά είναι αρκετή για την υγεία του ματιού. Όσο αφορά τη συχνότητα και τη διάρκεια των βλεφαρισμάτων, μια σειρά μελετών αποδεικνύουν ότι συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από το νου . Έτσι, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας περισσότερες φορές όταν βαριόμαστε, αλλά και όταν έχουμε αγωνία ή βρισκόμαστε σε σύγχυση. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλεφαρίζουν σχεδόν ασταμάτητα όταν διαβάζουν και στην προσπάθειά τους να απομνημονεύσουν αριθμούς. Αντίθετα , το βλεφάρισμα είναι πιο αραιό όταν είμαστε σε εγρήγορση, νιώθουμε κουρασμένοι ή προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε το βλέμμα μας σε λεπτομέρειες.

ερωτ. Γιατί είναι αλμυρά τα δάκρυα?
Η αιτία για τα αλμυρά δάκρυα κρύβεται στη διατροφή. Συγκεκριμένα , το αλάτι των τροφών απορροφάται στα έντερα και περνά στο αίμα. Πιθανολογείται δε ότι τα δάκρυα αποκτούν "γεύση" καθώς το αίμα περνά από τους δακρυικούς αδένες, δηλαδή το σημείο σχηματισμού τους. Η παρουσία αλάτων στα δάκρυα εξακριβώθηκε για πρώτη φορά το 1791, σε μια χημική ανάλυση που έγινε από τον Lavoisier. Από τα αποτελέσματά της διαπιστώθηκε επίσης ότι, εκτός από χλωριούχο νάτριο τα δάκρυα περιέχουν ποσότητες χλωριούχου καλίου, ασβεστίου και μαγγανίου.

ερωτ. Γιατί αλλάζει χρώμα η μελανιά?
Οι μελανιές είναι αιματώματα, δηλαδή περιοχές στις οποίες ύστερα από έναν τοπικό τραυματισμό το αίμα συγκεντρώνεται και πήζει. Αυτό το πηγμένο αίμα συνήθως απορροφάται και παρότι πρόκειται για συγκέντρωση θρόμβων, σπάνια απειλεί την καρδιά ή τους πνεύμονες, αφού δεν "ταξιδεύει" στα αγγεία.
Καθώς όμως η μελανιά "γιατρεύεται", αρχίζει να αλλάζει και χρώμα. Η αλλαγή του χρώματος οφείλεται στο ότι σημειώνονται κάποιες χημικές αλλαγές στην ανοσοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκειμένου ακριβώς αυτά να απορροφηθούν πιο εύκολα.
Υπάρχουν πάντως και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, στις οποίες οι ανεξήγητες μελανιές μπορεί να κρύβουν σοβαρό αιματολογικό πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο χρώμα που αλλάζει-γιατί είναι ίδιο με τις κοινές μελανιές- αλλά στο ανεξήγητο της εμφάνισης τους ή στην πέρα του συνήθους παραμονή τους στο δέρμα.

ερωτ. Μπορεί να συρρικνωθεί το στομάχι μας?
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ,ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε ,μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά την ικανότητα του στομάχου να εκτελεί τις λειτουργίες του, αλλά όχι και να μειώσουμε τη χωρητικότητα ή το μέγεθός του. Αυτό σημαίνει ότι, συνηθίζοντας στις μικρές μερίδες ,σιγά-σιγά στερούμε από το στομάχι την ικανότητα της πέψης μεγάλης ποσότητας φαγητού, το αίσθημα κορεσμού έρχεται νωρίτερα κι εμείς πιστεύουμε ότι καταφέραμε να το "μικρύνουμε". Βέβαια, με την ίδια ευκολία μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Η κατανάλωση όλο και μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού μπορεί να αυξήσει τις ικανότητες του στομάχου και να "χορταίνει" όλο και πιο δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου