Κυριακή 31 Μαΐου 2009

ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΛΑΖ.......


Πολλές φορές αφήνω το μυαλό μου να ταξιδεύει....να φεύγει μακριά από την μίζερη πραγματικότητα και να δημιουργεί μικρές οάσεις .....εικόνες γεμάτες από τα κρυφά μου όνειρα ......εικόνες που περιέχουν όλα όσα ψάχνω να βρω.....

Αυτές λοιπόν, τις εικόνες ένας ωραίος κι εύκολος τρόπος για να τις κρατήσω ζωντανές είναι να τις κρατήσω πάνω στο χαρτί ....αν είχα το καλλιτεχνικό ταλέντο της ζωγραφικής σίγουρα θα έπαιρνα τα σύνεργα και τις μπογιές για να δημιουργήσω.....όμως δεν το έχω ....έψαχνα να βρώ άλλους τρόπους , σκέφτηκα το γράψιμο ...όμως ήθελα κάτι άλλο....πιο ζωντανό με χρώματα και παραστάσεις....εικόνες σαν κι αυτές που βλέπουμε στα περιοδικά ή τις φωτογραφίες που βλέπουμε μέρη που έχουμε πάει ή στιγμές που έχουμε ζήσει και μας γεμίζουν αναμνήσεις ......πώς όμως να τραβήξεις φωτογραφία τα Θέλω σου........

Κι όμως υπάρχει τρόπος.....είναι ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΛΑΖ....δεν απαιτεί κανένα ταλέντο...είναι απλά μια απεικόνιση με κεντρικό θέμα μια επιθυμία, ένα όνειρο που βρίσκεται στο βάθος της καρδούλας μας και περιμένει. Στα βιβλία με τεχνικές και τρόπους έκφρασης συναισθημάτων, αναφέρεται σαν τεχνική "Χάρτης των Επιθυμιών".
Ο τρόπος δημιουργίας του είναι πανεύκολος, χρειάζεται μόνο ένα μεγάλο χοντρό χαρτί και τα υλικά που θα κολλήσουμε πάνω του......κάτι τελείως υποκειμενικό ανάλογα με το θέμα και το ύφος που θέλουμε να έχει.... μαζεύουμε φωτογραφίες ,εικόνες ,καρτ-ποστάλ, λέξεις ή φράσεις που να έχουν σχέση με το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει ακόμα και κειμενάκια που το περιγράφουν .....αφήνουμε ελεύθερη την φαντασία μας να ταξιδέψει και να γεμίσει αρκετές από τις ώρες μας κυρίως εκείνες που η μελαγχολία και η κατάθλιψη κάνουν την εμφάνιση τους και μαυρίζουν την ψυχή μας.
Δύο είναι τα σημεία όμως που έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να προσέξουμε 1. θα πρέπει να είναι αισθητή η παρουσία μας στο κολάζ καθώς και των άλλων προσώπων στη ζωή μας που αφορά η επιθυμία μας ή που θέλουμε να βρίσκονται μαζί μας.
2.Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα ενεστώτα χρόνο, σαν να είναι κάτι που συμβαίνει ήδη.

Όταν βρήκα όλα όσα χρειαζόμουν ,η αλήθεια είναι πως μου πήρε αρκετό χρόνο ,αρχίσα το καλλιτεχνικό μέρος, να κολλήσω όλα αυτά τα υλικά και να φτιάξω μια εικόνα όπως αυτή που ονειρευόμουν. Μόλις ολοκληρώθηκε το έργο,χάρηκα ήταν όπως το ήθελα, μια σύνθεση που είχε κομμάτια από την ψυχή μου. Ακόμη είχα βρεί τον χρόνο που χρειαζόμουν να μείνω μόνη μου και να μιλήσω πραγματικά με τον εαυτό μου.
Έβαλα το κολάζ δίπλα στο κρεβάτι μου ελπίζοντας πως θα γίνει σύντομα ένα κομμάτι της πραγματικότητας μου.

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΕΝ


Μια φορά ένας Ιάπωνας βιομήχανος επισκέφτηκε ένα δάσκαλο του ΖΕΝ και του είπε...... "Ξέρεις , δάσκαλε ,εγώ είμαι πολύ σπουδαίος βιομήχανος και ήρθα να μου μάθεις την τέχνη του Ζεν ,για να την εφαρμόσω στη βιομηχανία μου."

Ο γέροντας δάσκαλος τον δέχτηκε με πολύ σεβασμό και ζήτησε από το μοναχό που του παράστεκε να τους προσφέρει τσάι -όπως είναι γνωστό η προσφορά του τσαγιού είναι σημαντική ιεροτελεστία για τους Ιάπωνες.

Ο βοηθός μοναχός κατάλαβε τι ακριβώς του ζητούσε ο γέροντας. Έφερε λοιπόν μια τσαγιέρα και δύο φλυτζάνια. Ένα άδειο κι ένα γεμάτο. Το άδειο το έβαλε μπροστά στόν γέροντα και το γεμάτο μπροστά στο βιομήχανο. Πήρε τότε ο γέροντας την τσαγιέρα ,γέμισε πρώτα το δικό του φλιτζάνι κι ύστερα άρχισε να βάζει τσάι στο φλιτζάνι του βιομήχανου. Επειδή όμως ήταν ήδη γεμάτο αμέσως ξεχείλισε και το τσάι χυνόταν έξω.

Ο βιομήχανος κοίταξε το δάσκαλο κι άρχισε να χαμογελά ......"Πάει,ξεκούτιανε ο γέροντας και δεν καταλαβαίνει τι κάνει" σκέφτηκε . "Δάσκαλε , του λέει , το φλυτζάνι μου είναι γεμάτο . Δεν το πρόσεξες ; "

"Χαίρομαι που το πρόσεξες εσύ " του λέει ο δάσκαλος.
"Είναι σαν κι εσένα ,που ήρθες γεμάτος απο τις επιτυχίες και τις ιδέες σου και μου ζητάς να σου προσφέρω τις δικές μου γνώσεις . Πού θα τις βάλεις όμως; Δεν υπάρχει στο φλυτζάνι σου χώρος για τίποτα άλλο. Φύγε . Δέν έχω να σου πω τίποτα."


Νομίζω πως είναι μια ιστορία που δείχνει την πικρή πραγματικότητα ,αν και έχει γραφτεί πριν πολλά χρόνια.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

....... ΤΩΡΑ ΣΙΩΠΗ......


Και ξαφνικά όλα αλλάζουν.....Μία στιγμή είναι αρκετή να καταστρέψει τα πάντα.......
Αυτά που με κόπο έχτιζες για χρόνια γκρεμίζονται...
Ο ρυθμός της ζωής σου αλλάζει.....
Νιώθεις μέσα σου ένα κενό......

Δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σ' ενοχλεί πιο πολύ.....Ερωτηματικά γεμίζουν το μυαλό....Τα συναισθήματα πίκρα ,απογοήτευση ,θυμός......
Η ζωή σου μπαίνει σε μία νέα βάση.....δεν το διάλεξες....αλλά το αποδέχεσαι....ο εγωισμός και η αξιοπρέπεια σου το επιβάλλουν .....

Νιώθεις περίεργα...όχι πως δεν το περίμενες τα σημάδια υπήρχαν αλλά δεν ήθελες να τα δεις....έδινες δικαιολογίες .....περίμενες πως θα σταματήσει.....έκρυβες τα συναισθήματα σου .... ξόρκιζες το κακό.....έλεγες "μπόρα είναι θα περάσει" ...και τώρα...σιωπή....

Το δάκρυ κυλά ....οι σκέψεις σε γυρίζουν στο παρελθόν...κι αναρωτιέσαι...πώς το εμείς έγινε εγώ....πώς το ενδιαφέρον έγινε αδιαφορία....πώς τα γλυκά λόγια έγιναν σιωπή...πώς τα μάτια έπαψαν να μιλούν....που χάθηκε η αγάπη.....

Σκουπίζεις το δάκρυ....δεν είναι για σένα....θα βρεις τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσεις.....

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΕΠΟΧΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ


Αύριο τα παιδιά αρχίζουν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις......οι προσπάθειες τους μακάρι να έχουν αποτέλεσμα .....και να πετύχουν το στόχο τους.....Οι γονείς έχουν την δική τους αγωνία να δουν τους κόπους των παιδιών αλλά και τους δικούς τους να ανταμείβονται ....με την είσοδο τους σε μία σχολή....δίνοντας τους τη δυνατότητα για μια καλύτερη ζωή. Μέσα από την καρδιά μου.....ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!
Στη συνέχεια αρχίζουν και οι προαγωγικές εξετάσεις σε γυμνάσια και λύκεια(Α,Β). Εδώ είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα γιατί τις περισσότερες φορές ανάλογα με το διάβασμα όλη την χρονιά.. το αποτέλεσμα είναι σχεδόν γνωστό.......
Γενικά είναι ένας μήνας εξετάσεων και όλα τα σπιτικά που έχουν παιδιά να γράφουν μπαίνουν σε αυτούς τους ρυθμούς....... και οι εξετάσεις γίνονται το βασικό θέμα συζήτησης στην οικογένεια.
Ας κάνουμε λίγο υπομονή και κουράγιο ....το καλοκαίρι έρχεται........

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ


Σήμερα είναι η μέρα που γιορτάζουμε. Οι ευχές έχουν τον πρώτο λόγο. Θα δώσουμε ευχές, στις δικές μας μανούλες .....που τώρα καταλαβαίνουμε τι έχουν περάσει.Θα πάρουμε ευχές από τα παιδιά μας.....που μας έκαναν να το καταλάβουμε.
Ένα λουλούδι ,ένα φιλάκι μια αγκαλίτσα και ένα σ' αγαπώ. είναι τα δώρα που θα μας κάνουν και θα μας δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας ,το μεγάλωμα των παιδιών μας.
Ανάλογα φυσικά με την ηλικία τους είναι και ο βαθμός δυσκολίας του έργου μας. Οι μανούλες με παιδιά στην εφηβεία θα με καταλαβαίνουν καλύτερα. Είναι η εποχή που η υπομονή ,το μεγαλύτερο προτέρημα της μάνας θα φτάσει στα όρια της αντοχής της.
Θα πρέπει ν' αντέξει στην επαναστατικότητα, στην κρίση ταυτότητας, στην αμφισβήτηση, στην ανευθυνότητα,στην υπερευαισθησία και τόσα άλλα και φυσικά να έχει για όλα το σωστό τρόπο αντιμετώπισης και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά έχουμε και την κριτική τους , την σύγκριση με τις άλλες μητέρες που δεν είναι καταπιεστικές και δεν φωνάζουν (αν και δεν το πιστεύω).
Η δική μου λοιπόν ευχή σε όλες τις μανούλες είναι Να έχουν τη δύναμη και την υπομονή να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς να χάσουν την ψυχική τους γαλήνη και την υπόσταση τους ως γυναίκες.
Τα παιδιά μας είναι όλη μας η ζωή.... και η εφηβεία μια περαστική μπόρα που θα την θυμόμαστε με νοσταλγία μετά από χρόνια....


Ένα απόσπασμα από τον "ΠΡΟΦΗΤΗ" του Χαλίλ Γκιμπράν για τα παιδιά


" Τα παιδιά σας δεν είναι τα παιδιά σας.
Είναι οι γιοί και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη ζωή.
Έρχονται στη ζωή με τη βοήθεια σας, αλλά όχι από σας.
Και μ' όλο που είναι μαζί σας, δεν ανήκουν σε σας .
Μπορείτε να στεγάσετε το σώμα τους όχι όμως και την ψυχή τους.
Γιατί η ψυχή τους κατοικεί στο σπίτι του αύριο,
που εσείς δεν μπορείτε να επισκεφτείτε, ούτε στα όνειρα σας.
Μπορείτε να προσπαθήσετε να τους μοιάσετε αλλά μη γυρεύετε να κάνετε αυτά
να σας μοιάσουν.
Γιατί η ζωή δεν πηγαίνει προς τα πίσω και δε σταματά στο χθές.
Εσείς είστε τα τόξα απ' όπου τα παιδιά σας σα ζωντανά βέλη
θα τιναχθούν μπροστά."

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΓΕΛΑΣΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ


Το γέλιο μακραίνει τη ζωή ,διώχνει το άγχος ,χαρίζει σωματική,ψυχική και πνευματική υγεία επίσης βοηθά ασθενείς με καρδιακά νοσήματα.

Οι θετικές επιπτώσεις του γέλιου είναι
1/επιδρά άμεσα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, με δύο τρόπους α) αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και β)αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αντισωμάτων στο αίμα.
2/Αυξάνει την αναπνευστική μας ικανότητα ,λόγω της κίνησης της θωρακικής κοιλότητας και της διεύρυνσης του διαφράγματος που προκαλεί.
3/το ξεκαρδιστικό γέλιο κάνει ένα καταπληκτικό εσωτερικό μασάζ σ' όλα τα σπλάχνα επηρεάζοντας θετικά και το πεπτικό μας σύστημα. και
4/ τονώνει το μυικό μας σύστημα, αφού ένα λεπτό γέλιου ισοδυναμεί με 45 λεπτά χαλάρωσης.
Εκτός όμως από τις επιπτώσεις στην σωματική υγεία ,έχουμε και ψυχικά οφέλη γιατί
1/ όταν μπορούμε να γελάμε σε μια δύσκολη κατάσταση μπορούμε και να την ξεπεράσουμε.
2/όταν γελάμε έχουμε λιγότερο στρές ,πιο ανεβασμένο ηθικό, είμαστε πιο ευέλικτοι, είμαστε πιο ευχάριστοι και αγαπητοί στους άλλους με αποτέλεσμα καλύτερη επικοινωνία.
3/νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και τους άλλους.
4/ένα χαμόγελο δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που σας κάνει να νιώσετε καλύτερα ανεξαρτήτως συνθηκών.

Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε ξανά τη στάση που θα κρατήσουμε απέναντι στην άποψη που θεωρεί τη σοβαροφάνεια ως σοβαρότητα και υπευθυνότητα ενώ την ευθυμία ως φαιδρότητα και ανευθυνότητα.
Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσουμε την αλήθεια που κρύβεται σ' όλα αυτά με το να θυμηθούμε τις στιγμές που γελάσαμε με τη ψυχή μας (βλέποντας κάποια κωμική ταινία ,ακούγοντας κάποιο ανέκδοτο ,διαβάζοντας μία αστεία ιστορία), την ευφορία και τη χαλάρωση που νιώσαμε.

Όλα αυτά για όσους χρειάζονται και την επιστημονική άποψη για να γελάσουν.

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Πολλές φορές έχουμε κάποιες ερωτήσεις που φαίνονται "απίθανες" ,έτσι όταν βρίσκω τις απαντήσεις σε κάποια βιβλία τις μαζεύω φτιάχνοντας μία συλλογή .Αποφάσισα να γράψω κάποιες από αυτές ,πιστεύοντας πως μπορεί να φανούν χρήσιμες .

ερωτ. ΓΙΑΤΙ πρέπει να τοποθετούμε τα αυγά με τη μύτη προς τα κάτω?
Γιατί διατηρούνται φρέσκα περισσότερο καιρό. Ένα αυγό παραμένει φρέσκο όταν ο κρόκος βρίσκεται περίπου στο κέντρο του και περιβάλλεται από το ασπράδι,που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.Αυτό που ισορροπεί τον κρόκο στο κέντρο είναι δύο νεύρα ,το πιο ισχυρό βρίσκεται στη κάτω άκρη του αυγού και το μικρό στη μύτη του.
Τοποθετώντας ,λοιπόν ,τα αυγά με τη μύτη προς τα κάτω το ισχυρό νεύρο συγκρατεί το βάρος του κρόκου.

ερωτ. ΓΙΑΤΙ επιπλέουν τα παγάκια στο νερό?
Τα παγάκια επιπλέουν γιατί τα μόρια του νερού σε στερεά μορφή διαστέλλονται και καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο. Ο πάγος δηλαδή είναι ελαφρύτερος από το νερό , γι' αυτό και επιπλέει.

ερωτ. ΓΙΑΤΙ πονάνε οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός?
Οι ορθοπεδικοί παραδέχονται ότι η σχέση ανάμεσα στις αλλαγές του καιρού και στους πόνους στις αρθρώσεις δεν βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας. Oι αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις, γιατί επηρεάζουν την κατανομή των υγρών στούς ιστούς του σώματος. Ακόμη και μία μικρή αλλαγή στη βαρομετρική πίεση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά του υγρού των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και την εμφάνιση του πόνου. Έτσι ,κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός και μεταβάλλεται η βαρομετρική πίεση, το αρθρικό υγρό κάνει την άρθρωση να πρήζεται και να πονάει. Οι περιοχές στις οποίες παρουσιάζονται πιο συχνά τέτοιοι πόνοι είναι τα γόνατα, οι ώμοι,τα δάκτυλα και τα ισχία.

ερωτ. Γιατί " στεγνώνει " ο λαιμός μας κάθε φορά που είμαστε νευρικοί?
Ο "στεγνός" λαιμός είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που αισθανόμαστε νευρικότητα και έντονη ανησυχία. Αυτό είναι αποτέλεσμα δραστηριοποίησης του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Τα νεύρα ενεργοποιούνται επιλεκτικά, ανάλογα με το ερέθισμα που δέχονται. Επειδή η λήψη τροφής σε στιγμές έντονης νευρικότητας δεν θεωρείται σημαντική από τον οργανισμό , τα νεύρα του στόματος που ελέγχουν τους σιελογόνους αδένες υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή σάλιου και να μας δημιουργείται η αίσθηση του στεγνού λαιμού.

ερωτ. Γιατί οι άνδρες έχουν το "Μήλο του Αδάμ"?
Η ανάπτυξη του λάρυγγα, όπως και πολλών άλλων οργάνων του σώματος, επηρεάζεται από τις ορμονικές εκκρίσεις. Στην περίπτωση των ανδρών, οι ορμόνες προκαλούν την αυξημένη ανάπτυξη του λάρυγγα. Το χαρακτηριστικό λοιπόν "μήλο του Αδάμ" προκύπτει από τη φυσική προσπάθεια του οργανισμού να δημιουργήσει το χώρο που θα "φιλοξενήσει" τον μεγαλύτερο -από το προβλεπόμενο μέγεθος - λάρυγγα.

ερωτ. Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας ?
Το βλεφάρισμα είναι ένας φυσικός προστατευτικός μηχανισμός των ματιών. Καθώς ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα η εσωτερική επιφάνεια των ματιών "βρέχεται" με δάκρυα, τα οποία είναι απαραίτητα τόσο για να διατηρούνται τα μάτια υγρά όσο και για να απομακρύνουν τις σκόνες και να τα καθαρίζουν. Οι περισσότεροι από εμάς βλεφαρίζουμε περίπου δεκαπέντε φορές το λεπτό ,αν και στο χρόνο αυτό η μία φορά είναι αρκετή για την υγεία του ματιού. Όσο αφορά τη συχνότητα και τη διάρκεια των βλεφαρισμάτων, μια σειρά μελετών αποδεικνύουν ότι συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από το νου . Έτσι, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας περισσότερες φορές όταν βαριόμαστε, αλλά και όταν έχουμε αγωνία ή βρισκόμαστε σε σύγχυση. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλεφαρίζουν σχεδόν ασταμάτητα όταν διαβάζουν και στην προσπάθειά τους να απομνημονεύσουν αριθμούς. Αντίθετα , το βλεφάρισμα είναι πιο αραιό όταν είμαστε σε εγρήγορση, νιώθουμε κουρασμένοι ή προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε το βλέμμα μας σε λεπτομέρειες.

ερωτ. Γιατί είναι αλμυρά τα δάκρυα?
Η αιτία για τα αλμυρά δάκρυα κρύβεται στη διατροφή. Συγκεκριμένα , το αλάτι των τροφών απορροφάται στα έντερα και περνά στο αίμα. Πιθανολογείται δε ότι τα δάκρυα αποκτούν "γεύση" καθώς το αίμα περνά από τους δακρυικούς αδένες, δηλαδή το σημείο σχηματισμού τους. Η παρουσία αλάτων στα δάκρυα εξακριβώθηκε για πρώτη φορά το 1791, σε μια χημική ανάλυση που έγινε από τον Lavoisier. Από τα αποτελέσματά της διαπιστώθηκε επίσης ότι, εκτός από χλωριούχο νάτριο τα δάκρυα περιέχουν ποσότητες χλωριούχου καλίου, ασβεστίου και μαγγανίου.

ερωτ. Γιατί αλλάζει χρώμα η μελανιά?
Οι μελανιές είναι αιματώματα, δηλαδή περιοχές στις οποίες ύστερα από έναν τοπικό τραυματισμό το αίμα συγκεντρώνεται και πήζει. Αυτό το πηγμένο αίμα συνήθως απορροφάται και παρότι πρόκειται για συγκέντρωση θρόμβων, σπάνια απειλεί την καρδιά ή τους πνεύμονες, αφού δεν "ταξιδεύει" στα αγγεία.
Καθώς όμως η μελανιά "γιατρεύεται", αρχίζει να αλλάζει και χρώμα. Η αλλαγή του χρώματος οφείλεται στο ότι σημειώνονται κάποιες χημικές αλλαγές στην ανοσοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκειμένου ακριβώς αυτά να απορροφηθούν πιο εύκολα.
Υπάρχουν πάντως και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, στις οποίες οι ανεξήγητες μελανιές μπορεί να κρύβουν σοβαρό αιματολογικό πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο χρώμα που αλλάζει-γιατί είναι ίδιο με τις κοινές μελανιές- αλλά στο ανεξήγητο της εμφάνισης τους ή στην πέρα του συνήθους παραμονή τους στο δέρμα.

ερωτ. Μπορεί να συρρικνωθεί το στομάχι μας?
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ,ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε ,μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά την ικανότητα του στομάχου να εκτελεί τις λειτουργίες του, αλλά όχι και να μειώσουμε τη χωρητικότητα ή το μέγεθός του. Αυτό σημαίνει ότι, συνηθίζοντας στις μικρές μερίδες ,σιγά-σιγά στερούμε από το στομάχι την ικανότητα της πέψης μεγάλης ποσότητας φαγητού, το αίσθημα κορεσμού έρχεται νωρίτερα κι εμείς πιστεύουμε ότι καταφέραμε να το "μικρύνουμε". Βέβαια, με την ίδια ευκολία μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Η κατανάλωση όλο και μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού μπορεί να αυξήσει τις ικανότητες του στομάχου και να "χορταίνει" όλο και πιο δύσκολα.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΜΑΙΟΣ (ΚΑΛΟΜΗΝΑΣ)


Ο μήνας των λουλουδιών, αλλά και του εργατικού κινήματος. Είναι ο δεύτερος μήνας της άνοιξης. Πολλοί θεωρούν πως ο μήνας αυτός έχει έντονο το στοιχείο της μαγείας.
Το μήνα αυτό γιορτάζουν 4/5 ΠΕΛΑΓΙΑ
5/5 ΕΙΡΗΝΗ
13/5 ΓΛΥΚΕΡΙΑ
21/5 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ
28/5 ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Στις 29/5 είναι η επέτειος της Άλωσεως της Κων/πολης από τους Τούρκους το 1453.

Την πρωτομαγιά , η γιορτή είναι διπλή.
1. Οι άνθρωποι εξορμούν στη φύση και χαίρονται τα ανθισμένα λουλούδια ,γι' αυτό κι έχει πάρει το όνομα "καλομηνάς". Το έθιμο λέει πως πρέπει να φτιάχνουμε στεφάνι από λουλούδια και να το κρεμάμε στις πόρτες μας. Η γιορτή αυτή έχει τις ρίζες της στις αρχαίες ελληνικές δοξασίες.

2. Είναι επίσης μέρα μνήμης και τιμής των αγώνων της εργατικής τάξης.

Οι παροιμίες για τον ΜΑΙΟ, αναφέρονται κυρίως στην ανθισμένη φύση ή στις καταστροφικές, για τους γεωργούς, βροχές του.

- Μάης άβροχος , χρονιά ευτυχισμένη.

- Ο Απρίλης ρίχνει τη δροσιά κι ο Μάης τα λουλούδια.

- Όταν έπρεπε δεν έβρεχε κι ο Μάης χαλαζώνει.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ